onsdag 26 maj 2010

Satsa på utbildning

Jag är överens med S i vissa fall och en av dessa är att det bör satsas på utbildning.

Fast min följdfråga blir direkt lönar det sig att ta CSN lån och plugga vidare?
Med de rödgröna vid rodret får man hårdare beskattning i och med den så kallade trygghetsväxlingen. Faktakollen visade ju att de som var med i akademikernas a-kassa kommer få höjd skatt redan vid en månadsinkomst på 15 000 kr ( se tidigare inlägg )
Utbildning leder ofta till ett välbetalt jobb, vilket betyder högre skatt.

Man måste känna att det lönar sig att sitta i skolbänken. Att man uppskattas för tiden man ger.
Med Alliansen får man förmodligen lika stora csn-skulder, men istället för bestraffning så visar Alliansen istället uppskattning bl.a. med jobbskatteavdraget. Varje människa som kommer ut i arbetslivet inbringar resurser till välfärden. Alliansen vill ge människan möjligheten att själv bestämma över och leva på sin egna lön. Hur kan det anses fult?
Om vi inte uppmuntrar och visar uppskattning till de som har gett sig in på långa utbildningar vilket kan leda till jobb så som läkare, advokater, forskare m.m. kommer vi förlora dem antingen till utlandet eller möjligtvis till den bekväma soffan. Är ju skönare att inte göra nått alls än att dra på sig stora skulder och slita utan uppskattning. Då riskerar vi i Sverige att förlora både kompetens och resurser till välfärden. (färre som jobbar = mindre skatteintäkter)
Jag vill ha kvar kompetensen i Sverige och tycker att de som ägnar flera år på studier förtjänar uppskattning.

Inga kommentarer: