tisdag 25 maj 2010

Inkomstskillnader

En av många heta debatter som igår kväll i sin korthet presenteras i DN. Det ska väl tilläggas att det är en rapport som de rödgröna lagt fram som artikeln baseras på.
Inkomstgapet har enligt de rödgröna ökat med en dryg tusenlapp. Men det står också att det inte är löneutvecklingen som är förklaringen, för skillnaden mellan kvinnors och mäns timlön på arbetsmarknaden har inte ökat.
Problemet är på ersättningssidan, hävdas det i rapporten. Varför är då fler kvinnor än män beroende av bidrag och ersättningar? Den hälsosamme ekonomisten har ett blogginlägg om detta som kan förklara en del av problemet.
Slutsatsen är att gapet ökat pga att fler kvinnor står utanför arbetsmarknaden. Och att de hamnat där har nog till viss del sin grund i 12 års rödgrön bidragspolitik.
Hur har då de rödgröna tänkt stävja detta gap? Det står det inget om så det kan jag heller inte kommentera.
Alliansen jobbar för arbetslinjen och på arbetsmarknaden hade ju inte lönegapet ökat enligt rapporten, så då är väl Alliansens politik rätt jämställd ändå. Alliansen vill ju dessutom behålla RUT-avdraget vilket också kan hjälpa ännu fler kvinnor att komma in på arbetsmarknaden. Detta vill oppositionen slopa.
I korthet, det är inte lönegapet som ökat utan inkomstgapet. Får vi alltså in fler på arbetsmarknaden kommer gapet att minska naturligt. Och vi vet ju vilka som arbetar för en arbetslinje!

Riktigt glädjande nyhet i OT om arvet till Oskarshamn. Jag hoppas verkligen dessa pengar kommer förvaltas till något riktigt bra för våra äldre och behövande. Förslag någon? Nån utflykt nånstans kanske?

Inga kommentarer: