torsdag 20 maj 2010

ByggeBo, vems ansvar?

Såg inslaget på de regionala nyheterna i onsdags kväll om kommunstyrelsens beslut att tillföra 360 MSEK till Byggebo. Och det har ju väckt känslor bland oskarshamnarna, det kan vi läsa i både Nyheterna och i OT. Repotaget fick mig dock att fundera lite över den så kallade vinklingen – vem är det som reportern ställer till ansvar för nuvarande situation i Byggebo egentligen? Moderaterna?

Jag saknar Peter Wretlund i inslaget. Hur kunde sossarna låta det gå så här långt? Jag tycker vi borde ställa S-styret till svars för hur de vanskött Oskarshamns kommun under många år. Det här är ju inte nått som hänt över en natt direkt. Denna grop började grävas för länge sen.

Hur kan det komma sig att Oskarshamn var den kommun i landet som gick med störst underskott per invånare redan när finanskrisen slog till? Och hur kan det komma sig att inte ens avkastningen från vårt finansiella kapital på 445 miljoner kronor räckte till för att få en kommunekonomi i balans under åren 2000-2007? Och vart tog alla pengar vägen som S-styret hade till förfogande? Utgiftsökningen inom kärnverksamheten som förskola, skola, gymnasieskola och äldreomsorg var under denna tidsperiod minst i länet. Är det inte kärnverksamheten man ska ha fokus på?
Tydligen så satsades det på annat så som idrottshallar, ridhus, fritidsanläggningar m.m. Nu säger jag inte att man ska ignorera dessa bitar, men man bör väl först omhänderta kärnverksamheten och få bra kvalité på den innan man börjar med de andra bitarna.
Sebastian Hallén skriver ett intressant blogg inlägg om detta där han refererar Oskarshamn som Sveriges Grekland!

Oskarshamns invånare har all rätt till att ställa Peter Wretlund till svars, jag är definitivt en som skulle vilja veta vart pengarna tagit vägen, och hur man kunnat låta det gå så långt!

Inga kommentarer: