onsdag 25 november 2015

Kaos på väg mot bättring?

Nu är det dags igen, efter flera dagars läsande på digitala medier så bara måste jag trycka lite på tangentbordet igen.

Folk stojar hit och dit angående senaste tidens förslag för att få bukt på flyktinginvandringen. Bra eller dåligt, rätt eller fel, humant eller ej?
Jag kan inte svaret på alla frågor men man har ju ändå en ståndpunkt.

Läste nyligen på DI, en artikel från 22 oktober, där två forskare (Joakim Ruist och Jan Ekberg) skriver.
Bland annat framkommer det att en invandring på 20 000 personer/år är riktigt gynnsamt för ett land. Men att den invandring vi ser nu snarare måste ses som en humanitär insats, en insats som kostar men det får den också göra.
De vill ha fler enkla jobb (och även då sänkta lägsta löner) för att få en bättre integration och start ut i arbetslivet för asylsökande. Och även snabba på processen vad gäller att validera examen hos utlandsfödda, vi har läkare som inte får jobba pga byråkrati, tragiskt när vi samtidigt har läkarbrist.

Jag instämmer helt i deras resonemang. Den humanitära insatsen är verkligen god, och vi måste använda våra resurser på bästa sätt. För det handlar faktiskt om resurser i slutänden.
Många har redan tidigare i höstas bl.a. tack vare Hans Rosling förstått att vi inte kan hjälpa alla som är på flykt, för de är tyvärr alldeles för många som flyr pga krig och andra orättvisor. Verkligen hemskt, det tycker jag med, och tragiskt när man inte kan hjälpa alla. Det gör ont i hjärtat att veta att barn lider, kvinnor är förtryckta, unga män tvingas medverka i krig de inte vill vara med i osv.

Men vi måste se till verkligheten här hemma i Sverige också.
Migrationsverkets personal går på knäna, de har jobbat 14-15 timmars dagar i flera veckor och övertid på helger. Barnföräldrar har knappt fått se sina barn under denna tid (och vi pratar om all personal, jag lägger ingen vikt vid om de är utlandsfödda eller ej). Samma scenario har pågått inom socialtjänsten.
Man ska inte behöva vänta 2 år på att få besked på sin asylansökan, leva i ovisshet så länge måste också vara psykologiskt jobbigt.
Skolor har problem att lösa utbildningen för alla, kunskapsnivån är svår att hålla när det krävs mer resurser, resurser som i nuläget inte finns. (Detta drabbar alla som går i skolan, oavsett etniskt ursprung).
Vi har inte längre bostäder att erbjuda de som kommer, och bo utomhus i Sverige denna årstid är verkligen ingen "hit".
Det finns säkert fler som borde nämnas. Polisen, ambulansen, räddningstjänsten. Ja det är många som kämpar.
För att vara human mot både de som kommer hit och mot de som jobbar i nära anslutning till integrationen så är en minskning av invandring nödvändig just nu.
Det kanske kan anses som illa att sätta "människor som flyr för sina liv" kontra "att inte få umgås med sin familj på flera veckor". Men jag anser att Sverige verkligen har bidragit och hjälpt till enormt mycket men att det nu behövs andrum för att se över vår situation så att vi i framtiden är rustade till att hjälpa till igen. Vi kan som sagt inte hjälpa alla, även om våra hjärtan önskar detta. Om vi inte "drar i handbromsen" kommer vi snart inte ha några anställda kvar inom nämnda områden, vi kommer ha noll i förtroende till vårt styre och allmänt kaos kommer vara vår vardag. (Brist inom polis, räddningstjänst, skola... jag blir faktiskt lite mörkrädd)
Jag anser att vi inte har något att skämmas för bara för att vi inser att vi måste se över vår situation och ta kontroll över densamma igen.

Men jag måste även påpeka att det heller inte är rätt att döma människor utifrån deras utseende eller härkomst. Läser helt galna historier där folk bli påkörda med kundvagnar, att folk spottar saliv framför fötterna på folk m.m. bara pga människans utseende. Här i Sverige, fullkomligt galet!
Jag kan verkligen inte försvara detta beteende, även om jag lite håller vår regering ansvarig. Hade man dragit i handbromsen lite tidigare så kanske inte denna rädsla/förakt vuxit sig så stor ute i samhället. För jag hoppas och tror att det i grund och botten handlar om rädsla för något nytt och annorlunda.
Men jag tar helt avstånd från sådant beteende som sagt, jag själv vill bli bedömd efter mina gärningar inte efter mitt utseende och det försöker jag hålla gentemot min omgivning också.
Alla förtjänar en chans här i livet, och följer man de lagar och regler som finns så ser jag ingen som helst anledning till att tycka olika om människor utifrån deras ursprung.
Likväl tar jag avstånd ifrån kvinnoförtryck men nu har detta inlägg blivit alldeles för långt så det spar vi till en annan gång.
PS Även en slant till UNHCR kan göra skillnad för flyktingarnas tillvaro, allt hänger inte på vad som sker här hemma i Sverige. DS

PS2. Ni som orkat läsa allt detta, ni förtjänar en "go-fika" med extra allt :-) DS2

1 kommentar:

skybird sa...


Thanks for posting this useful content, Good to know about new things here, Let me share this, . digital marketining training