tisdag 10 maj 2011

Det politiska spelet.

Lyssnade på P4 fokus igår. (kort sammanfattning finner ni i sista stycket)
Det var inslag om de ökade klyftorna i Sverige.
Vi kan ju börja med att nämna att Sverige och Danmark är de två länder i världen med de minsta klyftorna så en liten ökning kanske inte är så konstigt, men självklart ska vi inte tappa vår fina placering.

Juholt var intervjuad i frågan. Han framhävde så klart att detta är en medveten taktik av Alliansen och att jobbskatteavdragen är en bidragande faktor till detta. ” 1% av de rikaste i landet har fått lika mycket som de 25% övriga medborgarna” nämner han bland annat, samt att skattesänkningarna kommit de rikaste till del och att Alliansen gör en aktiv omfördelning så att klyftorna ökar.
S vill, enligt Juholt, införa en mer rättvis skattepolitik. Men de fyra skatteavdragen som är införda kommer inte S dra tillbaka om de får makten… Moment 22 eller? Varför inte rätta till en sådan sak som de upprepande gånger klagar på i olika sammanhang.
I mina ögon är detta av rädsla för att de tror de kommer tappa väljare om de tar bort dessa avdrag. ”Svensson” har märkt att han får behålla mer av sin lön samtidigt som statens överskott är större än väntat (www.di.se 2011-05-06 09:46)

Kort sammanfattning, S klagar högljutt på skatteavdragen som är införda, men de kommer inte ta bort de fyra skatteavdragen eftersom de redan är etablerade. I mina ögon ett erkännande från S att Alliansen gjort rätt när de sänkt skatten. Man klagar på något i opposition som man sedan kommer behålla om man tar makten, ett spel för galleriet?

Inga kommentarer: