onsdag 30 juni 2010

Ungdomar

Läste nyss i SvD att de rödgröna har starkt stöd hos ungdomar. Tror det tyder på att vi moderater är dåliga på att marknadsföra vår ungdomspolitik.
Idag verkar trygghet, familj och arbete vara viktigt för ungdomarna och det är väl ungefär samma tankar som jag själv hade när jag slutade gymnasiet för 8 år sedan. Jag valde dock att lägga min röst på moderaterna för jag ville ha friheten att besluta saker gällande mitt liv. Jag ville vara självständig. Jag tycker fortfarande jag valde rätt och att moderaterna har många bra åtgärder för oss ungdomar.
1. Fler studieplatser
2. Ökad kvalité på undervisningen
3. Alla ska ha MÖJLIGHET att läsa in högskolebehörighet men det ska inte vara ett tvingande krav. Det finns värde såväl i praktiska utbildningar som i teoretiska.
4. Lärlingsanställningar, så att hoppet mellan skola och arbete minskar.
5. Halverad arbetsgivaravgift för alla under 26 år. Gör att det för företagare är billigare att anställa en ungdom.
6. Moderaterna vill avskaffa det så kallade fribeloppet. Orkar du med att jobba under tiden du studerar ska du belönas istället för att oroa dig för ditt csn bidrag. Genom att ta bort detta fribeloppet kan du jobba så mycket du vill och orkar under studietiden och behöver inte räkna på om du nu har "tjänat" för mycket och blir återbetalningsskyldig. (Under denna mandatperiod har gränsen höjts men moderaternas mål är att avskaffa det helt!)
7. Studiemedlet har höjts så en student får nu 392 kronor mer i månaden jämfört med 2006 (ökning från 7 748 kr till 8 140 kr)

Sen gällande den här biten med familj och arbete. Ja även här finns fördelar med moderaterna.
1. Jobbskatteavdraget - Ger dig själv mer frihet att bestämma vad du vill lägga din och din familjs pengar på. Ett par med ca 20 000 kr vardera i månaden har fått drygt 2 500 kronor mer i månaden att röra sig med.
2. Du väljer den barnomsorg som passar dig och din familj
3. Ingen tvångsdelning av hur föräldraledigheten ska fördelas i familjen.
4. Fler i arbete leder till mer pengar till välfärden. Jämför man maj 2006 med maj 2010 är 138 000 fler sysselsatta.
5. Kortare köer till sjukvården

Valet är fritt, jag väljare att rösta på moderaterna.

tisdag 29 juni 2010

Mur i fokus?

Läser i dagens OT om muren i Kolberga, Oskarshamn.
Jag tycker att muren ska få vara kvar.
Utgör den nån fara för trafikanter? Svar nej.
Stör den naturbilden? Svar nej, dessutom har det väl sagts att det ska odlas murgröna för att den ska smälta in ytterligare.
Stör den grannarna? Vad jag vet har ingen granne klagat, men det kanske finns nån? Då skulle jag vilja veta hur den stör?

Det finns viktigare frågor att lägga fokus på i denna kommun. Ekonomin till exempel.
Lägg prestigen åt sidan och bedöm sakfrågan. Låt muren stå kvar.

måndag 28 juni 2010

Underbar sommar

Helgens midsommarfirande var definitivt en av de bättre. Vädret var kanon och likaså sällskapet. Ser redan fram emot nästa års samkväm!

Och solen verkar lysa på oss ett tag till, riktigt skönt! Blir extra härligt att åka till Målilla imorgon och se en het match mellan Dackarna och Piraterna.

På politikfronten tog jag semester över helgen, men har nu läst att de rödgröna ska samarbeta i vår kommun. Är S och V oroliga att de inte får majoritet ihop? Tycker de är nervösa med all rätt. Att sedan Mp valt att samarbeta med dem är dock ett stort frågetecken. Kan dra mig till minnes några debatter där Mp inte varit överens med S, men det blir nog härliga kompromisser att se fram emot, eller?.
Nä Oskarshamn behöver lite nya vindar. Lite allians vindar.

Där människan är i fokus. Där människan har makten och möjligheten att välja vad som är bäst för densamme. Oavsett om det rör sig om skola, omsorg eller juicepaket.
Ett Oskarshamn som är attraktivt att bo i. Ett Oskarhamn med en attraktiv arbetsgivare. Ett Oskarshamn med ett attraktivt företagsklimat. Ett Oskarhamn med balans i ekonomin. Ett Oskarshamn där alla känner sig trygga. Listan är lång på saker alliansen vill med Oskarshamn. Men det är oskarshamnarna som avgör!

onsdag 23 juni 2010

Ekonomiska återhämtningen

Idag kan man läsa i DN om den ekonomiska återhämtningen! Det står bl.a. att konsumtion och investeringar tros bli ännu mer viktiga för att klara en fortsatt återhämtning.
Vad behöver vi för att uppnå detta?
1. Mer pengar i plånboken så att vi kan konsumera mera. = Jobbskatteavdraget
2. Mer riskkapital åt företagare så de vågar investera = Sänkta kostnader för företag
Än en gång skäl till varför man ska rösta på Alliansen.
Och gällande mer i plånboken så är det ju vad jag får i netto som är mest intressant.

Det står också att arbetslösheten i procent kommer minska dock väldigt lite pga att den arbetsföra delen av människor ökar kraftigt just nu.
Så alltså många fler kommer att bli sysselsatta men procentuellt minskar det långsamt.

Som moderat känns det riktigt bra att på ovan sätt kunna konkret visa för alla i oppositionen att Sveriges ekonomi är skött i världsklass under denna kris. Att påstå nått annat är oförståndigt.

tisdag 22 juni 2010

Valvindar

Igår var det fotografering av lite moderater inför valet till kommunfullmäktige i Oskarshamn. Vi befann oss nere vid havet och gissa om det blåste starka moderatvindar i vår rygg.
Tror faktiskt fotografen lyckades få till några riktigt bra bilder. Trots att mitt hår säkerligen flög lite hit och dit vid flertalet tillfällen! (Ibland är en Fredrik Reinfeldt-frisyr att föredra.)
Som fritidspolitiker hinner man inte alltid träffa sina partikollegor så ofta som man vill så självklart ventilerades det en hel del åsikter också emellan varven. Man märker verkligen att det är valår, mycket att göra men samtidigt riktigt skoj. Man har liksom en liten pirrande känsla i magen, vilken förmodligen kommer att växa sig starkare ju närmare valet vi kommer. Känslan alltså, inte magen.

Utdrag från DN debatt signerat fyra allians-pensionärer.
”När vår generation började tjäna pengar och försörja sig var det självklart att arbete skulle löna sig och det låg en stolthet i att klara sig själv. Det var det som byggde grunden för vår välfärd. Men även som pensionärer kan vi glädjas åt varje arbetad timme som utförs. Detta eftersom pensionerna växer i direkt proportion till de inkomster som dagens förvärvsarbetande tjänar in.”
Helt klart en läsvärd insändare för intresserade.

Ikväll är det tuffa tag för Dackarna. Toppmöte mot Piraterna borta. Jag saknar ju tyvärr canal plus så jag får följa spektaklet på Internet via liveuppdateringar och radiosändningar. Tror det kommer bli en tuff match där jag ser Piraterna som kvällens favoriter men Dackarna kan vinna om alla förare prickar in dagsformen. Ikväll runt 21.30 vet vi hur det gick.

Fairplay

Jag var visst lite före i tiden med mitt tidigare inlägg gällande valrörelsen.
Idag kan man i SvD läsa om en uppmaning om fairplay i valrörelsen, där fokus är de politiska budskapen och inte att prata skit om varandra!
Bra initiativ av Johan och Kent. Hoppas många följer i denna goda anda!

måndag 21 juni 2010

Utveckling av Oskarshamn

I torsdags kom det glädjande beskedet att gamla kärnkraftverk får ersättas av nya. I Oskarshamns ögon en riktigt bra nyhet som kan leda till många nya arbetstillfällen om en O4 byggs.
I ljuset finns dock ett mörker. De rödgröna säger att de ska häva lagändringen om de vinner valet i höst. Peter Wretlund har uttalat sig positivt gällande kärnkraften i Oskarshamn men jag tror det hjälper föga när det hamnar på riksdagsnivå. Lars Blomberg är också positiv till kärnkraften och han har stöd av Alliansen.

OKG ger jobb åt många i Oskarshamn och i omnejd. Jag hoppas att OKG ska kunna erbjuda dessa jobb även i framtiden. Därför ser jag detta som en stark anledning för oskarshamnarna att rösta på Alliansen i höst. För då ges förutsättningar till energibolagen att börja tänka på framtiden och eventuella ersättningar av gamla reaktorer, vilket i sin tur kan utveckla Oskarshamn.

söndag 20 juni 2010

Bröllop och färg

Då var det söndag igen. Veckorna bara flyger fram.
Igår var det sagobröllop i Stockholm. Säga vad man vill om påkostade bröllop men jag kan inte låta bli att tycka att det var väldigt romantiskt. Victoria och Daniel strålade ihop. Vackert!
Och imponerande att kunna dansa med det släpet. Jag önskar dem all lycka i framtiden.
För egen del såg jag vissa delar av tv-sändningen, det varvades med målning av huset. Många fina klänningar hann jag se också. Gillade Filippa Reinfeldts klänning men prinsessan Madeleine och prinsessan Mary hade klänningar som var snäppet vackrare. De har ju lite större utbud tror jag allt. Bröllopsklänningen var också vacker, kul att det inte var en långärmad klänning med krage utan lite mer modernt.

Målningen har fortsatt även idag så man är lite öm i kroppen nu. Men en välförtjänt pizza är beställd.

fredag 18 juni 2010

Fredagsmys

Igår togs ett historiskt beslut. Gamla reaktorer får ersättas med nya. Det blev väldigt jämnt i omröstningen 174 mot 172 röster. Om man ska se till omröstningen som finns på SvDs sajt så borde det varit större marginal. (I skrivande stund ca 80% för kärnkraften och 20% emot)
Våra politiker är folkvalda men det är inte alltid folkets vilja avspeglar sig i resultaten. Kanske på tiden att tänka på Sveriges bästa och inte bara vara taktiska i det politiska spelet. För Oskarshamns del skulle en O4:a vara mycket positiv och leda till en hel del arbetstillfällen.

Trevlig ledare idag i SvD
Korta utdrag:
“Det är utbildningen, inte a-kassan, som avgör vår framtid, sade Björklund igår och fortsatte med att konstatera att vi måste ha ett skattesystem som inte driver duktiga människor ur landet.”
”Göran Hägglund lät inte Mona Sahlins utgjutelser passera obemärkt om att skattesänkningarna ”har kostat svenska folket miljarder”. Vems är pengarna till att börja med? undrade Hägglund. Och vem ska ha makten i välfärden: politiker och byråkrater eller familjer och individer?”

Gjorde även DNs test om vad jag står inför valet. Utfallet blev faktiskt rätt trovärdigt för min egen del. Men det jag fann mest intressant var att gå igenom frågorna och se hur partierna svarade. För att se hur enade de två regeringsalternativen är, eller hur oeniga de är. T.ex. gällande frågor om euron och betyg i skolan.

Skolavslutning för många idag. Hoppas solen skiner på er. Ikväll blir det fredagsmys.

torsdag 17 juni 2010

Verkligheten

Riktigt bra ledare i DN idag gällande Sveriges finanser. Läsvärd.

onsdag 16 juni 2010

Tänk om

Det står i flertalet artiklar att Sverige har lägst budgetunderskott av alla EU-länder, verkligen imponerande. Och inte bara det, statsskulden fortsätter att vara låg och kan till och med minska nästa år.
Finansminister Anders Borg förtjänar all heder och respekt. Han har verkligen skött våra finanser väl under mandatperioden. Regeringen har på sistone fått ett mycket gott betyg både från Internationella valutafonden och från Finanspolitiska rådet. Härligt!

I siffror: Som högst var statsskulden 1998 nästan 1 500 Miljarder SEK. Idag är den 1 117 Miljarder SEK (31 maj 2010). Det är 41% av BNP, den var i inledningen av denna mandatperiod 46% av BNP.

Tänk om Oskarshamn kommuns ekonomi hade skötts av Moderaterna istället. Med Anders Borgs fokus på sund ekonomi och fokus på välfärdens kärna, då kanske vi inte hade gått back med 151 kronor per invånare 2009 (källa www.di.se).

Valrörelsen

Det är svårt att helt undvika att prata kritiskt om de rödgröna.
Jag själv försöker mångt och mycket att belysa de fördelar som finns med Alliansens politik istället för att hålla på med nån tråkig pajkastning. Men många gånger blir det att man ställer alternativen mot varandra och då kan det ofta bli kritiska inlägg. Men i grund och botten tycker jag att alla borde försöka att på ett tydligt sätt visa vad deras politik står för istället för att tala skit om varandra. Vore inte det ett lyft för hela den politiska rörelsen, bara en tanke jag fick efter att ha läst lite bitska kommentarer på nätet.

Idag kan man i både DN och i SvD läsa om en ny undersökning gällande förtroende för Reinfeldt/Borg kontra Sahlin/Östros. Ledningen är rätt stor för de förstnämnda. Självklart glädjande men ändå ingen anledning att tro att det kommer avspegla sig i valet. Det gäller att jobba vidare och fortsätta att visa fördelarna med Alliansens politik.

Socialdemokraterna i Oskarshamn har utmanat Moderaterna med några frågeställningar, två av dessa debatter har redan varit på biblioteket. Roliga tillställningar faktiskt. Vi Moderater ställde oss först lite undrande till att de som har makten utmanar oss i oppositionen men vi tänkte att det är ett bra tillfälle att visa vad vi vill och ge så tydliga besked som möjligt till väljarna. I senaste debatten bjöds det in till revansch, att vi i Moderaterna ska utmana Socialdemokraterna så på något vis ska detta ske.
På samma sätt har Alliansen ställt 100 frågor till oppositionen, även denna opposition ställer sig frågande till utmaningen. Men istället för att ta tillfället i akt och belysa sin politik, vilket vi Moderater i Oskarshamn gjorde, så väljer de att strunta i frågorna. Bra eller dåligt? Kan tänka mig att en del väljare finner det som ett korrekt beslut medan andra finner det som om de inte kan svara på frågorna.

Dackarna vann igår efter en ganska seg start faktiskt. Hans Anderson körde dock ett "gubbe i lådan" trick när han på tredje varvet passerade båda Vargarna, dessutom emellan dem. Riktigt kul att se. Hörde av ett annat speedway-fans att Hans numera har Pedersens gamla trimmare. Och jag måste säga att Hans cyklar haft mer styrka på sistone och det omvända gäller för Nicki. Vet inte varför Nicki slutade samarbeta med denna trimmare men än så länge verkar det beslutet inte vara av godo för Nicki. Andreas och Rune, som vanligt, presterade också bra. Andreas tittade mer bakåt än framåt i vissa heat för att hålla koll på sin lagkamrat. Även PK hade vaknat till liv igen i denna match, riktigt glädjande besked. Nästa vecka är det Piraterna och då gäller det att alla presterar på topp!

tisdag 15 juni 2010

Var finns jobben?

Läste idag i DN om de rödgrönas jobb-politik.
Efter att ha läst ungefär halva inlägget kom jag till ett stycke som handlade om den sänkta inkomstskatten och om man skulle jobba mer om man fick ytterligare sänkt skatt? Jag förstår inte riktigt resonemanget.
Det handlar väl inte om att de som jobbar ska jobba mer när de får sänkt inkomstskatt? Snarare att de som inte jobbar ska känna att det lönar sig att exempelvis läsa till ett nytt yrke och skaffa sig ett jobb. Börjar de som redan har jobb att jobba ännu mer minskar ju istället jobben?!

Sen ger ju sänkta inkomstskatter folk mer i plånboken som de kan efterfråga varor och tjänster med. Vilket betyder att företagare kan sälja mer saker, vilket kan leda till investeringar och nya jobb inom dessa företag.

Sänka arbetsgivaravgifterna kan vara en bra idé om man samtidigt stimulerar efterfrågan.
Har man bara arbete åt två personer anställer man ju inte en tredje bara för att arbetsgivaravgifterna sänks. Så att bara sänka arbetsgivaravgifterna ger ingenting. Det gäller att öka efterfrågan så att företagen vill expandera och på så vis har behov av att nyanställa. Med jobbskatteavdraget får man mer i plånboken man kan efterfråga mer och på så vis stimuleras marknaden som i sin tur leder till nya jobb! Det är i alla fall min syn på jobbskatteavdraget.

Och att det är den privata sektorn som ger mest jobb kan man se svart på vit i dagens OT (pappersformatet). Där finns en artikel om att antalet nystartsjobb ökar. Att arbetslösheten i länet minskar samt att det finns fler lediga platser (923 st i maj). Av dessa nya lediga platser kommer 72% från privata tjänstenäringar, 22% från offentliga tjänster, 4% från byggverksamheter och 5% (fast det borde ju vara 2% kvar nu…) från tillverkningsindustrin. Det privata står alltså för nästan tre fjärdedelar av alla jobb. Helt klart är det här det finns möjlighet till de nya jobben!

Så fortfarande efter att ha läst nämnda DN artikeln kan jag konstatera att det är Alliansen som har den bästa strategin för att öka sysselsättningen i Sverige och minska utanförskapet.

måndag 14 juni 2010

Attraktiva Oskarshamn

Attraktiva Oskarshamn besökte idag vårt gruppmöte, så det kan avspegla sig med lite ringar på vattnet i mitt kvällsinlägg.
Sofie är fantastisk i sitt engagemang! Hon framlyfte bl.a. näringsliv, akademin, föreningsliv, turism och kommun som alla måste samverka på sina sätt för att utveckla Oskarshamn och göra det attraktivt.
Debatten angående nya företag kom förstås på tal och att Alliansen är väldigt positiva till att det startar fler företag i vår kommun.
Företag vill gå med vinst, ja annars överlever de ju inte. Och vinsten kan även generera till att de vågar anställa eller förbättra företaget på andra vis. Vill man starta företag i Oskarshamn så tror jag att det till stor del beror på att man brinner för staden och vill göra det mer attraktivt både för dagens invånare men även för potentiella nya invånare. Alltså en stor tillgång för vår stad.
Vill man starta företag endast för vinnings skull då startar man det i möjligtvis Malmö, Göteborg, Stockholm eller kanske rent av i Kina. Nu tog jag i från tårna...

På samma vis vill vi ha en attraktiv primärvård. Mer kommer i morgondagens tidning har jag hört. Men för att spekulera redan nu så är det enligt mig en stor fördel att ha allt samlat på ett ställe för patienten. Att ha röntgen, blodprovsmottagning, apotek och fik m.m. samlat på ett ställe underlättar och är socialt positivt. Dessutom finns kompetensen samlad och kan även locka mer kompetens till vår kommun. Och man ska fortsättningsvis även ha kvar "sin" läkare. Jag tror faktiskt det är lättare för många att ta sig med kollektivtrafik till Sjukhuset än vad det är att ta sig upp på berget till vårdcentralen i Kristineberg.

Kunde skriva väldigt mycket mer om kvällens möte men det får räcka för ikväll. Ny dag imorgon, med nya bud om vem som leder inför valet, nya artiklar om det kungliga bröllopet, nya fotbolls-missar men framför allt speedwaymatch mellan Dackarna och Vargarna.

Andras tankar

Ibland uttrycker sig andra så bra att man bara måste förmedla detta vidare. Här följer lite kommentarer från www.di.se i deras utfrågning av Mp:s språkrör.

"Varför ska någon som tjänar mer än 40 000 kr i månaden och har en arbetslös fru/man beskattas hårdare än två stycken samboenden med vardera inkomst på 20 000 kr i månaden?"
En väldigt bra fråga tycker jag. Får nog fundera på den och blogga om det.

"Har Alliansen någonsin förespråkat eller visat att de inte vill ha ett skyddsnät, en fungerande välfärd, hjälp åt de utsatta etc.? Tvärtom, de förespråkar en fungerande välfärd åt dem som verkligen är i behovet av det, men motsätter sig ett utnyttjande av systemet, slöseri med skattepengar och bidrag istället för jobb för de som är arbetsföra."
Alliansen blir ofta beskylld för att vara ond och motarbeta välfärden, det är helt fel. Har inte läst alla allianspartiers politik men har läst Moderaternas och där finns mycket att läsa om bl.a. välfärd.

En fråga ställd till Maria
"Vad är det som gör att miljöpartiet är ett parti som är värt att rösta på?
/mvh. Gunnar Nilsson
SVAR: Jag röstar på Miljöpartiet för att vår politik handlar om solidaritet med kommande generationer. Vi är alltså inte bara ute efter att vi som lever här nu ska ha det bra, utan även de efter oss. Dessutom har Miljöpartiet en mycket liberal människosyn som jag tycker om, där vi bejakar människors olikheter i stället för att sträva efter likriktning. Människan är en kreativ och skapande varelse som vill och kan ta ansvar".

Jag har sagt det förr men säger det igen. Oavsett vad Maria säger om liberal männsikosyn så innebär en röst på Mp en röst på S och V och deras icke så liberala människosyn, för att uttrycka mig milt.

Reinfeldt

Trevlig artikel idag i DN om Fredrik Reinfeldt.
Sen vet man inte vad man ska tro om alla dessa undersökningar inför valet. Men i den senaste från SIFO ser det ljusare ut igen.

lördag 12 juni 2010

Lördag och solen skiner

Enda fördelen med att inte har frukost hemma på morgonen är att man då får en giltig anledning att åka in till Nilssons i Oskarshamn för en riktigt smarrig frukost.

Skummade runt bland lite Val2010-artiklar och hittade en intervju med Wetterstrand.
"Maria Wetterstrand säger att hon ogillar statlig centralisering och låter inte helt olik sina borgerliga partiledarkollegor när hon säger:
– Jag tror mycket på människors förmåga att själva ta ansvar om man ger dem ansvar."

"Hon tycker att S och V är förändringsobenägna."

Vet inte vad man ska tro om hennes uttalande, men känns ju som om hon står mil ifrån de röda enligt hennes uttalanden. Så varför är hon allierad med dem? Även om hon försöker påstå att hon står för nått annat än V och S så måste man ändå ha i åtanke att en röst på Maria innebär en röst på Mona som statsminister och Ohly som ...minister. Skulle Mp lyckas få V mer förändringsbegnägna och ge människorna mer valfrihet. Jag tvivlar.
Vill man ha större valfrihet och förmåga att påverka sitt egna liv är det Alliansen man ska rösta på.

fredag 11 juni 2010

Tid för förändring – välj valfriheten

Idag publicerade OT följande insändare. Tyvärr endast i pappersformat, så för alla er online här kommer den:

Pensionärsparet Rut och Oskar bodde i en storstadskommun någonstans i Sverige. De ville flytta bort från stadens jäkt och hets på ålderns höst. Deras ögon föll på natursköna Kalmar län där Rut hade upplevt många underbara sommarlov som barn. Rut och Oskar valde bort kommuner i länet där det politiska styret hade ideologiska skygglappar och gillade att citera bilfabrikören Henry Ford: Du kan välja vilken färg du vill på din T-Ford – bara du väljer svart.
Så småningom flyttade Rut och Oskar till en kommun i länet där politikerna frivilligt hade tagit ett kliv tillbaka och gett de äldre invånarna makten över sin egen vardag.
Rut och Oskar talade väl om sin nya hemkommun där invånarnas skattepengar användes effektivt med kvalitet inom omsorgen och valfriheten i fokus. Ett av deras barnbarn som under uppväxten kom på besök från storstadskommunen gillade mormor och morfars nya hemkommun så mycket att hon också flyttade dit senare, med man och barn och startade ett litet företag som anställde personal. Bekanta till släkten kom ofta på besök. Ett par köpte till och med ett litet torp som de rustade upp och köpte grejer till av de lokala handlarna. Kommunpolitikerna gladdes åt nya invånare och friska skattekronor som de kunde satsa på ännu bättre vård, skola och omsorg till alla invånare.
Vi som står bakom denna artikel är alla politiker som vill förändra våra kommuner så att de lockar till sig människor som Rut och Oskar och i framtiden kan erbjuda valfrihet och bästa möjliga service till människorna som redan bor här.
Men ett hot mot detta är att vi samtliga verkar i opposition i kommuner där vänstermajoriteten säger nej till Lagen om valfrihet (LOV) som Moderaterna vill se införd.
Det handlar om omvårdnadstjänster och om vi ska låta våra äldre bestämma över sina egna liv eller ej. Med Lagen om valfrihet får pensionärsparet Rut och Oskar själva välja vilka som ska hjälpa dem – kommunens personal, det lilla enmansföretaget eller det etablerade vårdföretaget. Självklart ska det finnas ett förutbestämt alternativ för äldre som inte själva har förmåga att välja eller avstår men enligt en undersökning av branschorganisationen Almega vill hela 79 procent av svenskarna ha större valfrihet inom vården.
Utförarna av tjänsterna måste vara godkända av kommunen. Ersättningen för en tjänst blir densamma till alla enligt en modell som kommunen bestämmer och en omsorgspeng följer användaren. Konkurrens sker alltså inte genom prissättning utan genom kvaliteten på tjänsterna som utförs. Högre livskvalitet för våra äldre genom bättre välfärd är alltså en vinst med Lagen om Valfrihet.
I många kommuner som infört Lagen om valfrihet har det inneburit ett uppvaknade. Från att inte ha haft tillräcklig kontroll över hur mycket den egenproducerade äldreomsorgen kostat per timme blir de verkliga kostnaderna tydliga. Att skattebetalarnas pengar används mer effektivt är en annan vinst med Lagen om valfrihet.
För personal som inte fått gehör för sina idéer inom den kommunala omsorgen blir det plötsligt möjligt att testa sina tankar hos en annan arbetsgivare eller genom att starta eget och också erbjuda hushållsnära tjänster. Bättre villkor för personalen, fler arbetstillfällen och större skatteintäkter är ytterligare vinster med Lagen om välfärd.
Det är allt detta som vänstermajoriteterna i våra kommuner säger nej till. Kommunpolitik handlar inte sällan om käbbel om småsaker. Men vad det gäller Lagen om valfrihet har invånarna i Emmaboda, Nybro, Oskarshamn, Hultsfred och Torsås chansen att ta ställning i en fråga som handlar om ideologi och framtidsvision.
Att behöva argumentera för valfrihet, högre kvalitet i omsorgen och ett effektivare nyttjande av våra gemensamma resurser känns märkligt. Dessvärre är det nödvändigt i kommuner där vänstermajoriteten är rädd för människors fria vilja och slåss för att bevara sin egen makt med näbbar och klor.
Om vi vinner valen i våra kommuner till hösten inför vi Lagen om valfrihet.
Lars Blomberg(M), Oskarshamns kommun
Sten Olof Johansson(M), Emmaboda kommun
Mona Magnusson(M), Torsås kommun
Sievert Andersson(M), Hultsfreds kommun
Peter Lilja(M), Nybro kommun

Vården i Oskarshamn

Peter Wretlund har väckt en debatt som man kan läsa om i Nyheterna. Verkar som om han har klampat lite i klaveret om man ska tro på kommentarerna. Uppmuntrande att det blåser starka allians-vindar i staden.
Moderaterna har lyssnat till vad cheferna på hälsocentralerna har sagt, man bör väl lyssna på dem som förhoppnigsvis har den bästa kunskapen i ämnet, eller?
Alliansen i Oskarshamn vill även införa LOV. Allt för att vården och omsorgen ska bli bättre i vår kommun. Och att man ska ha möjligheten att själv välja och bestämma över sitt liv.
Socialdemokraterna har i många år haft möjlighet att påverka situationen på våra hälsocentraler men inget har hänt. Dags för förändring!

Studenter

Till alla som studerar och vill kunna extraknäcka utan att det ska börja gnällas om CSN-bidraget vill jag bara upplysa om att Moderaterna höjt fribeloppet med 30 000 kr under denna mandatperiod och har som mål att avskaffa detta med fribelopp helt. De som har orken att jobba samtidigt som de studerar ska inte bestraffas utan uppmuntras!

Sen kan man undra om vi i Oskarshamn är rädda för konkurrens. Jag tror konkurrens är bra för att utveckla och förbättra. Det kan ju visa på både styrkor och svagheter i den kommunala verksamheten.

tisdag 8 juni 2010

Kärnkraft

Ser ut som om det blir ett bra beslut den 17:e.
Det vore bra för Oskarshamn!

Ååå kom igen Dackarna. 42 lika just nu, nervöst!

Ja, där var det slut. Vinst med 49-47, var nog grymt kul uppe i Norrköping.

Arbeten

Läste idag i DN att S kräver hårdare tag mot ungdomsarbetslösheten.
Jag tycker Moderaterna har bra planer för att stimulera arbetsmarknaden. De vill bl.a satsa på bättre kvalitet i skolan, fler valmöjligheter, lärlingsprogram i gymnasieskolan och bättre yrkesförberedande program.
Betyg från åk 6 och i fler steg än idag tycker jag också är bra, ju tidigare man ser vilka insatser som behövs desto lättare att komma till rätta med problemen.
Moderaterna vill dessutom fortsätta att arbeta för att pressa tillbaka ungdomsarbetslösheten, till exempel genom lärlingsanställningar i syfte att underlätta övergången från skola till arbete. Samt behålla reformen med halverade arbetsgivaravgifter för alla upp till 26 år.

S kräver fler platser på Komvux, folkhögskolan, yrkesutbildning och högskolan samt snabbare insatser för unga arbetslösa. De vill dessutom slopa nyss nämnda reform, hur nu det ska gynna ungdomarna vet jag inte.
Snabba lösningar på arbetsmarknaden är inget jag tror existerar, inte i längden i alla fall. Fler platser på komvux, folkhögskola osv tror jag är att skjuta problemet framför sig. Vi sätter ungdomarna i skolbänken ett antal år till så minskar vi antalet arbetslösa för stunden, men finns det fler jobb när de väl har läst färdigt då?
Med det menar jag inte att folk inte ska ha möjlighet att läsa upp sina betyg eller fortsätta sina studier. Att återupprätta kunskapen i våra skolor är av stor vikt. Det jag menar är att det inte löser problemet med arbetslösheten.

Jobben, som jag tidigare nämnt, skapas av företagen. Därför har regeringen bl.a. gjort det enklare att starta och driva företag genom en minskad administrativ regelbörda, sänkt bolagsskatt och nedsatta egenavgifter. Jag hoppas Alliansen kommer att presentera ytterligare satsningar för just företagare.

Det måste dessutom finnas en naturlig koppling mellan skola och arbetsmarknaden. Då tycker jag att det ska vara möjligt att arbeta under tiden man studerar utan att man blir av med sitt studiebidrag. Man får arbetserfarenhet samtidigt som man lär sig det teoretiska.
Moderaterna vill avskaffa fribeloppet, klockrent tycker jag (de har tidigare höjt gränsen med 30 000kr). Studenter som klarar av att arbeta vid sidan av sina studier ska inte bestraffas för det. Att få en smidig övergång från skola till arbete är ju vad vi vill.

Gällande ”Borgs bluff” refererar jag till en annan bloggares inlägg ”Olika bedömningar”, tycker inte det behöver förklaras mer än så. Jo, en snabb reflektion till. Vad jag minns så kommer de rödgröna enligt skuggbudget behålla ca 97% av detta jobbskatteavdrag. Ska jag tolka det som att de för samma politik mot att sänka lönerna då? Samtidigt är jag personligen mer intresserad av nettolönen än bruttolönen…

måndag 7 juni 2010

En demokrati?!

Merparten av Sveriges befolkning (85 %) vill INTE att det ska vara tvångsdelning av föräldraledigheten. Det finner jag vara en stor tydlighet att familjerna vill bestämma själva vad de finner är lämpligast i deras familj. Alliansen stödjer detta till fullo, att var och en ska ha rätten att bestämma själv. De rödgröna gör däremot motsatsen, de är för denna tvångsdelning.
I det stora hela tycker jag Alliansen står för just möjligheten och friheten att välja själv, bestämma över sitt liv. Jag tror detta uppskattas av många, gällande denna fråga vill ju i alla fall 85 % kunna bestämma själva. Jag hoppas detta kommer att avspegla sig i valet i höst.

söndag 6 juni 2010

Nationaldagen

Idag ska jag fira nationaldagen i Oskarshamns Stadspark. Vädret ser kanon ut så jag hoppas det kommer mycket folk. Själv ska jag sälja korv med bröd och svalkande dryck å Oskarshamns basketklubbs vägnar.
Ska försöka få till nån fin bild, känner att jag är lite dålig på att lägga upp just bilder. Ska bättra mig.
Igår blev det en sväng till kråkan. Maten var lika god som vanligt (pasta oxfilé).
Nähä dags att dra sig in till stadsparken!
Glad nationaldag på er alla! Hoppas ni får en skön söndag.

fredag 4 juni 2010

Ännu en underbar fredag.

Sommaren värmer på min hud. Underbart!
Har kommit på mig själv med att mina inlägg är långa, så jag ska försöka korta ner dem.

Kul att läsa ännu ett inlägg om att det bör satsas på små- och medelstora företag för att skapa fler jobb.

Ännu roligare att läsa i SvD, Expressen och Aftonbladet m.fl. om att M nu är större än S

Och lite vatten på min kvarn att LOV ökar tillgängligheten för patienterna och är av godo och inte av ondo. Alliansen i Oskarshamn kommer rösta för LOV om vi vinner valet i höst. Det är även många kvinnor som får jobb i, eller t.o.m. startar, dessa nya vårdföretag. Det finns problem att lösa inom vården men LOV är inte ett av dessa.

Glädjande nyhet även gällande kärnkraften. Intressant att mer än 50 % av S väljarna stödjer regeringens politik och inte de rödgrönas i denna fråga. Sen tycker jag det är självklart att det även ska satsas på förnybar energi, men det ena talar ju inte emot det andra.

I min värld spelar faktiskt färgen på Restaurang Badholmen inte så stor roll, tycker det är snyggt med rött hus med vita knutar, men även ett gult hus med vita knutar skulle likt en sol kunna skina upp Badholmen. Det viktiga är att restaurangen kommer tillbaka. Vi får se i vilken färg det hela slutar.

Lite annorlunda men trevlig reklam för vår stad bjöd Marcus Andersson på när han med hjälp av Aftonbladet friade till sin Frida. Jag önskar er stort lycka till med bröllopet och ert liv tillsammans.

Lyckades jag få till ett kortare inlägg denna gång… Jag tror det. Ikväll blir det grillning, så till alla mygg vill jag bara säga, håll undan!

torsdag 3 juni 2010

Valmöjlighet

Läste just i Nyheterna om att S inte vill öppna upp för privata aktörer. En bekräftelse gällande mitt inlägg från igår. Öppna upp är precis vad vi behöver göra för att öka antalet företagare i Oskarshamn och därmed även öka utbudet av arbetstillfällen.
En liten jämförelse. (Dock grovt generaliserad.)
En anställd i ett privat bolag kostar staten noll kr men det innebär inkomster till staten bl.a. i form av skatt med X kr. Vinst för staten med X kr
En anställd inom staten/kommunen kostar staten/kommunen i form av löneutbetalning 4X kr och innebär inkomster i form av skatt med X kr. Förlust för staten/kommunen med 3X kr.

Dvs det behövs i fallet ovan tre privatanställda för att finansiera en statligt anställd. Jag vet att friskolor får bidrag av kommunen för antal elever och att det säkert är något liknande gällande aktörer inom omsorgen. Men detta är ju ett måste, annars blir det ju inte konkurrens på lika villkor.
Slutklämmen blir alltså att för varje nyanställning i det statliga behövs tre nyanställningar inom det privata för att hålla balansen. Så man ska inte dra en skugga över entreprenörerna, snarare belysa hur viktiga de är. S framhäver dem ofta med negativ klang så som ”vinstdrivande bolag”. Men jag förstår inte alls vad det har med saken att göra. Vad har vinstdrivande med kvalitén att göra? Om ett privat bolag lyckas ha god service med nöjda kunder till ett bra pris och samtidigt går med vinst, hur kan det vara dåligt? Det innebär intäkter till staten i form av moms och skatt på företagets vinst samt alla anställda som också betalar skatt. Det är ju rena guldgruvan för staten som sedan kan finansiera investeringar med dessa intäkter. Investeringar i t.ex. infrastruktur, skola och omsorg.
Det kanske inte är någon som vill konkurrera med kommunens omsorg, men samtidigt kanske det finns någon som brinner för Oskarshamn. Någon som vill försöka att ge våra äldre en bättre omsorg än vad de har idag, och även vara en bra arbetsgivare med anställda som trivs på sina jobb (refererar till en insändare 3/6 i OT pappersupplaga från ”En röst på golvet med flera medarbetare i Mönsterås kommun”). Varför ska vi inte ge denna person en möjlighet till att starta eget och försöka?!
Släpp in företagarna på marknaden och låt alla ha rätten att välja vara eller tjänst själva.

Sen håller jag alla tummar jag har för att riksdagen tar ett bra beslut den 17:e juni angående kärnkraften. En O4:a vore inte fel enligt mig. Jämför med en bil, jag känner mig säkrare i en bil från -09 än vad jag gör i en bil från -79 oavsett om bilen är renoverad.

onsdag 2 juni 2010

Valfrågor

Jobben blir den stora valfrågan, det sprider sig som en löpeld just nu. Läste bl.a. detta inlägg skrivet av Katarina (S). Första och sista stycket är klockrena, jag instämmer helt (om man byter ut Jämtlands län till Kalmar län).
Det måste satsas på entreprenörer, alla verkar vara överens. Företagen är de som skapar arbetstillfällen, jag har skrivit om det tidigare. Men att det ska vara de rödgröna som gynnar företagare mest har jag fortfarande svårt att tro.
Kan bara se till Oskarshamn, som varit styrt av socialdemokrater i många (70?) år, för ett kort exempel. Här får man ofta höra att det är svårt och tungt att starta eget, man blir snarare motarbetad än hjälpt. Vi har haft turen att ha industrier som sysselsatt oss men man får inte glömma bort småföretagarna.
Och hur mycket vill de rödgröna egentligen konkurrenssätta? I den här kommunen verkar det som om allt ska ske i kommunal regi. Det är inte hållbart. Moderaterna har ofta försökt driva på att få ut mer på entreprenad men blivit nedröstade. LOV ville M införa men blev nedröstade.
Även om de rödgröna sänker arbetsgivaruppgifterna så hjälper inte det om de fortsätter att driva allt i egen kommunal regi, då kommer det inte skapas några nya företag med nya arbetstillfällen. Det är ungefär som att ge en hundring till någon, men inte släppa in denne i butiken…
Man måste släppa in entreprenörerna på marknaden och ge dem goda förutsättningar för att lyckas.
Lars Blomberg uttalade sig nyligen, i Nyheterna, om att det finns mycket att lägga ut på entreprenad i denna kommun, och att Alliansen kommer att börja titta på den tekniska verksamheten för där finns det företagare som vill och kan satsa. Det är enligt mig ett steg i rätt riktning för att skapa fler jobb samt ge kommunen mer resurser att satsa inom t.ex. skola och omsorg istället.

Som tidigare nämnt såg jag igår SATC 2. Jag kan inte klaga, det var underhållning i drygt 2 timmar. Jag fick skratta vid flertalet tillfällen och även skämmas (åt karaktären Samantha som är allt annat än diskret när det gäller sex). Visst var det klichéer i parad, men det har ju serien alltid byggt på. Så som jag trodde blev jag riktigt nöjd, men smaken är som baken.

tisdag 1 juni 2010

Vem skapar jobben?

Läste just ett inlägg gällande politik för fler jobb, vilket skulle vara ett av de rödgrönas trumfkort till valet, enligt detta blogginlägg.
Jag håller med om att jobbfrågan kommer bli en av de viktigaste frågorna detta val, men jag tror inte det är de rödgröna som har den bästa jobbpolitiken.
Jag tror nämligen att det är företagarna som skapar de flesta jobben, inte politikerna. Så för att vinna valet ska man se till att ha en företagsvänlig politik, och i den tävlingen vinner enligt mig Alliansen. Även om det fortfarande finns mycket att göra för våra företagare, men jag tror och hoppas att Alliansen har några förslag kvar i bakfickan som gynnar våra företagare.
Visst finns det jobb inom det kommunala, landstinget och staten också men alla kan inte jobba där. Eller vill vi att staten ska äga och styra allt här i Sverige?
Nej det tycker då inte jag. Jag gillar att själv bestämma om jag ska handla på ICA eller Hemköp. H&M eller Lindex osv. (Jag skulle även vilja välja gällande andra saker men det tar vi en annan dag.)
Gällande sysselsättningen så är sanningen den att det trots krisen är 50 000 fler sysselsatta idag än 2006. Det har SvDs faktakoll kollat upp. Tyvärr har dock antalet arbetsföra ökat med ca 150 000 under samma period vilket medför att det är 100 000 fler som är arbetslösa. Men det har inte försvunnit 100 000 arbetstillfällen som det står i ovannämnda blogg, snarare har det tillkommit 50 000. Vem vet hur det sett ut om vi inte haft denna internationella kris?
Det står även att det är ”ni med de allra fetaste inkomsterna, en mycket privilegierad och väldigt mansdominerad grupp” som ska betala för de rödgrönas satsningar. Enligt tidigare nämnda faktakoll så var det bl.a. redan vid 15 000 kronor i månaden det blev en skattehöjning. Jag kallar inte det för fet inkomst, men visst jag drog det till sitt yttersta nu. Men poängen kvarstår, det är inte bara de med de fetaste inkomsterna som kommer få höjd skatt.

Sen tycker jag det är ganska naivt att generalisera alla Alliansanhängare som egenkära och utan samvete. Världen är inte svart/vit, onda mot goda. Varken de rödgröna eller Alliansen vill samhället illa, tror man det har man inte läst de olika partiernas politiska budskap. Det som skiljer är på vilka olika sätt de tror sig få en god välfärd. Ett land i balans, där inkomster och utgifter harmoniserar med varandra.
På tal om välfärd så är det ett ord som florerar starkt när det är dags för val, men det ordet får nog belysas i ett annat inlägg.

Idag är det sommar… enligt kalendern i alla fall. Jag går fortfarande och väntar på att den ska komma rent fysiskt. Men det ser lovande ut. Kanske blir det att ta fram kjolen till helgen. Ikväll blir det dock ett besök på Sagabiografen i Oskarshamn, iförd jeans, för att se den totalt ”sågade-vid-anklarna-filmen” SATC 2. Jag har inga förväntningar alls, så jag tror jag kommer att bli rätt nöjd med mitt besök.